Wellness

geplaatst in: Verhalen | 0

Inspiratie voor een blog over wellness kreeg ik tijdens de weldaad van een warm bad vol heerlijk ruikend schuim. Nogal ‘druk in mijn hoofd’ op dat moment deed me besluiten een warm bad te nemen. Opeens popte het woord Wellness in me op. Eerder die week was ik bezig in voorbereiding op de yogalessen bij kanker en kwam in Engelse vakliteratuur het woord wellness tegen in relatie tot kanker. Ons woordenboek Nederlands gebruikt de vertaling ‘lichamelijk welbevinden’.

Is het niet zo dat als je ‘lekker in je vel’ zit, je je mentaal ook sterker voelt? Dat is wat yoga voor mij persoonlijk doet. Het draagt in grote mate bij aan mijn ‘wellness’.

Bij wellness horen momenten van rust, van echte aandacht en tijd maken voor ontspanning.

Vandaag de dag lijkt het alsof wellness vaak niet een hoge ranking krijgt in onze 24/7 maatschappij. Stress is er dan ook in vele hoedanigheden. Je krijgt het door iets wat je overkomt in je leven of doordat je maar doorgaat. Je bent je er misschien niet van bewust.

Wellness is heerlijk, maar niet iets wat je er even bij doet …. tenminste, zo zou het in mijn ogen niet moeten zijn. Hoe mooi zou het zijn als het structureel deel uitmaakt van je dag of tenminste van je week. Het is eigenlijk heel simpel. Het heeft te maken met je bewust zijn van het feit dat je ervoor kunt kiezen om structureel tijd te maken, ook als is het maar 5 minuten per dag of een kwartier per week. Het kunnen zulke kleine dingen zijn. Ga naar buiten, sta bewust stil, adem frisse lucht in, ga de natuur in en kijk om je heen of luister, mediteer, neem een warme douche, ga in het zonnetje zitten met een vers gemaakt kopje koffie ’s ochtends, leg je hand op je buik als je in bed ligt en voel je adembeweging, ga kleuren, tekenen, schilderen, breien of haken. Laat echte aandacht je raken.

Al dit soort kleine momenten van aandacht kunnen bijdragen aan jouw wellness. Er is dan eigenlijk niet veel nodig, om datgene wat jij nodig hebt, waar jij behoefte aan hebt, te voeden en daarmee zorg je voor jezelf. Hoe fijn is dat?

Voor mij blijven yoga en wandelen twee ultieme vormen van wellness, en badderen natuurlijk. Op deze vrijdagochtend leg ik de laatste hand aan deze blog. Ik heb zojuist een klein rondje gewandeld. En op dit moment, midden januari hoor ik buiten de vogels vrolijk fluiten, heeft de bonte specht weer een mooie boom gevonden om met zijn snavel tegenaan te tikken en zie ik dat narcissen langzaam uit een winterslaap ontwaken. Mijn zintuigen zijn weer geprikkeld en daarnaast draagt mijn ochtendwandeling bij aan mijn dagelijkse dosis wellness.

Ik wens je een mooi weekend met wie weet wel wat mooie wellness momenten.