Verhalen over wandelen, struinen en dwalen …

geplaatst in: Verhalen | 0

 

Ooit ben ik het pad van yoga gaan bewandelen en ben daardoor veel bezig met onder andere beweging, aandacht en bewustwording. Het zijn voor mij niet alleen woorden. In de praktische zin van het woord hebben ze voor mij een belangrijke betekenis in ‘mijn dagelijks leven’.

Onlosmakelijk daarmee verbonden is ook letterlijk wandelen. Het is geen doel op zich, maar het liefst wandel ik elke dag, omdat ik er blij van word en het me ook helpt om rust te vinden en te ontspannen.

In de zomer van 2017 werd ik ziek. De mededeling krijgen dat je kanker hebt, terwijl je je gezond voelt is heel onwerkelijk, maar is wel de bikkelharde realiteit. Juist in die periode  heb ik vanwege behandelingen nog langzamer geleefd, nog meer geluisterd naar wat mijn lichaam en geest nodig hadden. Ik heb ruimte gevoeld en gehad om naar mezelf te kijken, dieper naar binnen te gaan. Ik heb ook veel geschreven. Juist in deze periode deed ik mee aan een wetenschappelijk onderzoek over ‘Geluk’. Hoe mooi is dat in een periode waarin het geluk er wel is, maar het hart en het oog ook andere dingen ervaren. Het schrijven heeft me erg geholpen in de periode van chemotherapie die ik onderging.  Het was zes weken lang dagelijkse kost. Ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist, namelijk dat ik schrijven heel leuk vind en heb daarom besloten te delen.

Ik schrijf over wandelen, struinen en dwalen … zowel in de letterlijke zin van het woord als in de figuurlijke zin. Ik zie het leven als een pad dat wordt bewandeld. Er gebeurt van alles in een mensenleven. Het tempo en het uitzicht verschillen per dag. Blijf ik op de gebaande paden? Wat doe ik als ik de weg kwijt ben, verdwaald ben? Is de lucht donker, of schijnt de zon? Het zijn mooie metaforen die het leven weerspiegelen.

Mijn dagelijks leven is niet spectaculair. Voor mij hoeft dat ook niet, maar het is wel waardevol. Dit is een aspect waar ik, vind ik zelf, best veel invloed op heb. De essentie zit voor mij al heel lang in zoals we het zo mooi noemen ‘de kleine dingen’. Ik hecht er waarde aan doordat ik ze zie, beleef of ervaar.

Ik laat jou als lezer af en toe ‘meewandelen’ door je een inkijkje in mijn ervaringen te geven, en daarmee in wat waarde geeft aan mijn leven, wat mij beweegt en bezighoudt.