Stress

geplaatst in: Verhalen | 0

 


Stress

 

Een korter lontje, vermoeidheid, moeilijk kunnen concentreren, slechter slapen, wakker worden en je niet uitgerust voelen, nauwelijks nog kunnen ontspannen…zomaar een aantal symptomen die aan stress gerelateerd kunnen zijn. Stress hoort bij het leven. En echt ieder mens heeft wel eens stress in meerdere of mindere mate. Of je je er altijd van bewust bent, is nog maar de vraag.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Er wordt daarmee een beroep gedaan op onze flexibiliteit thuis en of op het werk. Dat kan de nodige stress met zich meebrengen.

Verandering
Stress kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben… want stress kan bijvoorbeeld naast door een te hoge werkdruk ook zijn oorzaak vinden in situaties die buiten het werk om. Ze van elkaar scheiden is dan moeilijk.

Bewust
Als beoefenaar van yoga, al vele jaren lang heb ik ontspanning al jaren geleden bewust als vast onderdeel in mijn dagelijks leven geïntegreerd. Ook op het werk nam ik mijn momenten, momenten voor een ommetje in de lunchpauze of een letterlijke adempauze waarin mijn ademhaling aandacht kreeg. Ik had het nodig en kon niet anders meer. Voor mij is ontspanning een basisbehoefte geworden.

Aard van het beestje
Dat neemt niet weg dat ik van nature heel relaxed ben. Integendeel zelfs, ik ben uiterst stressgevoelig en als het privéleven een onverwachte wending neemt in een richting waar je eigenlijk niet op wilt, wordt je per direct gevraagd mee te bewegen in een verandering vol onbekende impact op het dagelijks leven. Zo ging dat ook in mijn leven toen mijn partner ziek werd en anderhalf jaar later overleed.

op de lange duur
Hoewel ik een geweldige slaper ben en nog nooit in mijn hele leven een nacht wakker heb gelegen, voelde ik ook dat er naar mate de tijd vorderde spanning in mijn lijf kroop die van een andere orde was. Spanning die zich, zo kan ik met de wijsheid van nu zeggen, onbewust opstapelde. Ik kon best ontladen, maar er ontstond een alertheid die je altijd waakzaam maakt en maakt dat diepe ontspanning wat meer naar de achtergrond verdwijnt in zeer stressvolle tijden. De accu laadt minder goed op na een nachtrust bijvoorbeeld en het is dan al voelbaar bij het opstaan. Je bent niet meer uitgerust.

Keuzes maken
Er zijn natuurlijk legio redenen te noemen waarom stress bij mensen aanwezig is, vaak onbewust. Grote veranderingen in het dagelijks leven en dus vaak ook op de werkvloer vragen dan om mee te bewegen terwijl er ook weerstand voelbaar is. In dergelijke omstandigheden laat je deze niet thuis en is werk en privé gescheiden houden er echt niet bij. Werk en privé kun je als je zelf ziek bent of een dierbare ziek is, je mantelzorger, nabestaande of bijvoorbeeld gescheiden ouder bent nou eenmaal niet volledig scheiden. Als de druk op de werkvloer ook nog eens heel hoog is wordt het nog intensiever.

Tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf is essentieel in mijn ogen. Niemand wil door de stress uitvallen. De ballen die in de lucht moeten worden gehouden door veel mensen, thuis en op de werkvloer zijn daar niet altijd zichtbaar, maar ze zijn er wel.

Bewuste ontspanningsmomenten
Ik geloof in aandacht voor ons welzijn in de vorm van meer bewuste ontspanningsmomenten. Yoga kan daar een bijdrage aan leveren. Dit vraagt tijd, dat klopt en die is er vaak niet. Toch geloof ik dat daar de denkfout zit, want tijd voor aandacht en daarmee zelfzorg mag best een hoge prioriteit krijgen als je het maar belangrijk genoeg vindt. Soms vraagt dit om keuzes te maken. Tijd voor jezelf om ook de dag door te kunnen blijven komen, ondanks hoge werkdruk bijvoorbeeld is altijd beter uitvallen.

Verantwoordelijkheid
Dat begint altijd met een eerste stap van het belang inzien. Zelf door de dag heen op bewust gekozen korte momenten aandacht voor jezelf inlassen kan een kleine eerste stap zijn. Er is echt maar een woord dat past en dat is ‘zorgen’, echt zorgen voor jezelf. Daarmee geef je het woord ‘zorg’ nog meer betekenis dan het altijd al heeft gehad.

Meer blogs over bewustwording lees je hier
Aanmelden voor een vrijblijvende proefles: ik wil graag een proefles volgen