Stipjes aan de horizon

geplaatst in: Verhalen | 0

Stipjes aan de horizon

Blij…. Wat maakt jou echt blij? Denk je daar wel eens over na? Wat geeft je energie? Wat heb je eigenlijk echt nodig om op te kunnen laden, juist als je het moeilijk hebt? Vragen die ik mezelf de laatste jaren vaak heb gesteld en waarin ik, zo lijkt het,  het wiel soms opnieuw heb moeten uitvinden.

Vandaag is een heel bijzondere dag. Want weet je, ik heb de laatste jaren een ontdekking gedaan die ik met je wil delen en vandaag vind ik daar een bijzondere dag voor.

De horizon
Soms zijn er momenten of periodes in het leven waarin de horizon achter de wolken verstopt raakt door tegenslag of verlies. Ze horen beide onlosmakelijk bij het leven van ons allemaal, dat is een feit.
De afgelopen jaren heb ik ontdekt, dat op de moeilijke momenten ook schrijven en kleuren letterlijk kleur gaven aan de wat donkerder momenten. In beide kan ik zo mijn ei kwijt, ik krijg er energie van, ze nemen me mee in het moment en laten de zorgen, de angst en het verdriet naar de achtergrond verdwijn. Schrijven en kleuren geven mij persoonlijk heel veel voldoening, en energie om vooruit te kunnen.

Nooit gedacht
Als je me tien jaar geleden had gevraagd of ik anno 2021 een persoonlijk blog zou schrijven en deze met mensen die ik vaak niet ken zou delen, dan had ik je geantwoord: “Nooit van mijn leven”.  Sociale media gaan gebruiken, ‘Al helemaal nooit van mijn leven”. Toch heb ik ook deze stap gezet, heb meer grenzen verlegd dan ik ooit had bedacht.

Troost
Het op papier schrijven van woorden en het kleuren geven me troost. De woorden letterlijk een eeuwige plek geven is een prachtige manier voor mij om me uit te drukken. Het kleuren geeft me daarbij rust, rust in mijn hoofd en rust in mijn lijf. Het zijn beide veel meer geworden dan zomaar een nieuwe ‘hobby’, het zijn voor mij betekenisvolle vormen van zingeving.

Een kaartje
Ik ben iemand die mensen nog een handgeschreven ansichtkaart stuurt voor de verjaardag, bij overlijden, als bedankje, als hart onder de riem of zomaar. Schrijven met een pen zegt in mijn beleving zoveel meer .. je laat merken dat je er voor bent gaan zitten de mooie kaart die je hebt uitgezocht, gekleurd of gemaakt met een pen te beschrijven met je eigen woorden, postzegel erop, even naar de brievenbus om te posten. Kortom, je hebt er veel persoonlijke aandacht ingestopt.

Bij deze blog vind je een foto. Het is het nieuwe logo dat ik heb bedacht en laten ontwerpen. Het logo geeft weer mijn passie voor kleuren en de kracht van stipjes aan de horizon die we allemaal soms zo nodig hebben voor de kleur in het leven. Het logo is de basis voor mijn nieuwe stap.

Heel sporadisch postte ik het afgelopen jaar een gedicht en dit heeft me op het idee gebracht om gedichten te gaan delen onder de naam ‘stipjes aan de horizon’, los van de blogs die ik op de website publiceer. Regelmatig zal ik vanaf zeer binnenkort gedichten en soms ook blogs delen. Ik hoop hiermee door teksten die inspireren, bemoedigen, troosten of helpen mensen mee te nemen in het ervaren van de kleinste stipjes aan de horizon en de kleur die ze het in het leven geven op momenten van grote kwetsbaarheid. De teksten zijn niet alleen bedoeld voor een ander, maar ook voor jezelf. De teksten nemen je mee in de kracht van het kleine, van de kleine momenten, de kracht van het hier en nu of je aansporen ergens over na te denken. In het najaar zullen  kaarten als sets te koop zijn.

Cadeau
Want, hoe mooi is het om jezelf een set cadeau te geven of een set te kopen en eens iemand die het moeilijk heeft eens een kaartje te sturen met een tekst met net wat meer woorden dan ‘Sterkte’ of ‘Van harte Beterschap’ en dit vooral vaker te doen en het niet bij een enkele keer laten. Er zijn zoveel situaties waarin mensen ook na een langere periode heel blij worden om zomaar spontaan een kaart uit onverwachte hoek te ontvangen. Dat is een groot cadeau.

Regelmatig zullen blogs de teksten op de kaarten ondersteunen. Teksten zullen gerelateerd zijn vaak aan verlies, rouw, kwetsbaarheid en veerkracht,  omdat deze zoveel meer facetten van het leven raken dan alleen ziekte en dood.

In sommige gevallen is het bijna onmogelijk is om woorden te vinden die voor een ander van hele grote waarde kunnen zijn op heel moeilijke momenten.  Als iemand langer ziek is weet je misschien niet meer wat je moeten zeggen, en zeg je misschien maar niks. Het wordt stil en het blijft dan misschien wel helemaal stil. Het sturen van een kaart kan zo betekenisvol zijn, voor jou als zender en al helemaal een groot cadeau voor de ontvanger. Ik geloof persoonlijk zo in de kracht van handgeschreven ansichtkaarten. Velen hebben wij er de afgelopen jaren ontvangen en tot de dag vandaag put ik er kracht uit.

Ik kan er veel over schrijven, over mijn plannen, maar weet je.… ik begin gewoon en neem je mee.

Binnenkort lanceer ik de facebook en instagram pagina.  Hopelijk volg je de stipjes via deze kanalen.