Rust

geplaatst in: Verhalen | 0

 

 

Juist in een tijd waarin ons wordt gevraagd de rust nog maar weer eens langer te bewaren en waarin tegelijkertijd veel is veranderd, zou onrust zomaar op de loer kunnen liggen. Maar wat nou, als je altijd al onrustig van aard bent, hoe kun je dan de rust bewaren? Makkelijk praten.  Stress, slecht slapen, piekeren, spanning in het lijf …het zijn allemaal vormen van onrust. Geloof me, de rust bewaren kan alleen als je momenten van rust kunt pakken en kunt ervaren. Als dat niet zo is, dan kun je hem al zeker niet bewaren.

Ik heb meer dan 20 jaar, waarvan vele jaren full-time, in het bedrijfsleven gewerkt in verschillende functies. Hectiek en stress waren er vaak aan de orde van de dag. Boven mijn bureau hing een ansichtkaart met de tekst “Vanwaar die haast, weet jij wanneer je werk af is?”  Ik had de tekst er zelf ooit opgehangen en het was voor mij een reminder dat ik mezelf af en toe tot de orde moest roepen. Echt rust vinden op de werkplek was er niet bij. Toch waren er op de werkdag bewuste momenten. Als het even kon ging ik in de pauze alleen een ommetje maken, even los van e-mail, telefoon of iemand die wat van me nodig had.  Ik had dit moment echt nodig …..frisse lucht en buiten in beweging zijn. Hoe gek het ook klinkt, voor mij bracht juist die beweging meer rust. Of achter mijn bureau bewust met mijn aandacht naar mijn ademhaling, of het contact van mijn voeten met de vloer. Ook hingen er op het prikbord grote foto’s van adembenemende plekken waar ik was geweest. Plekken die me herinnerden aan prachtige wandelingen in de natuur.

Wie mij een beetje volgt, heeft kunnen lezen dat ik enorme fan ben van de kringloopwinkel. Al rondsnuffelend in de boekenkasten bij het vak ‘Gezondheid’ bij de lokale vestiging een tijd geleden, viel mijn oog op een boek met in de titel het woord ‘Rust’.

In de yogalessen en workshops die ik verzorg staat rust centraal. Niet voor niets heb ik het woord ‘Rust’ gekozen, heel bewust. Nee, het betekent niet dat er geen beweging is. Integendeel zou ik bijna willen zeggen. Er gebeurt namelijk heel veel. Ik vind het dan ook heel mooi bijvoorbeeld het volgende te kunnen lezen in het bewuste boek:

“Rust is niet iets wat de wereld aan ons geeft. Rust is nooit een geschenk geweest. Rust is nooit iets wat je krijgt als je met al het andere klaar bent. Als je rust wilt, moet je rust nemen. Je moet de verleiding van bezig zijn weerstaan, tijd vrijmaken voor rust, rust nemen en beschermen tegen een wereld die de intentie heeft om de rust van je af te pakken.”

Nou, als dat niet slaat op de onrust in de wereld anno 2021, dan weet ik het ook niet meer. Wat een uitdaging.

De zin ‘Als je rust wilt, moet je rust nemen’ klopt. Ik schrijf regelmatig dat ik yogalessen geef aan mensen ‘die het zichzelf gunnen’, lees ‘die er bewust tijd voor vrijmaken’. Wat is het een voorrecht om mensen mee te nemen op hun eigen pad naar een stukje meer rust in het leven, hen de rust laten aanraken en daarmee hopelijk op weg te helpen om juist in roerige tijden de rust meer te kunnen bewaren.

Toen ik op zoek ging naar een yogaruimte had ik dat nooit kunnen bedenken dat ‘de rust bewaren’ zo actueel zou worden. Ik vertrouwde erop dat de deuren in januari alweer open konden. Niets is minder waar. Ook mij wordt gevraagd de rust te bewaren … vanuit mijn eigen diepe vertrouwen dan maar. Soms lopen dingen in het leven nou eenmaal anders dan je had verwacht ……