Plank

geplaatst in: Verhalen | 0

Als ik in de natuur een veertje zie zoals op bijgaande foto, dan komt er bij mij meteen de associatie met het woord ‘veerkracht’. Geloof het of niet, maar wij mensen zijn een sterk ras en hebben allemaal de potentie van enige vorm van veerkracht in ons. Ik heb dat dikke woordenboek er weer eens bijgenomen. De betekenis van veerkracht is volgens dat boek ‘soepelheid, lenigheid’ en ‘de kracht van lichaam en geest om zich te herstellen’. Dat komt goed uit en brengt me bij de titel ‘Plank’ die ik deze blog gegeven heb. ‘Ik ben zo stijf als een plank’. Vaak hoor ik mensen dit zeggen. De onderliggende boodschap daarmee is naar alle waarschijnlijkheid dat daarmee yoga niets voor hen is. De vergelijking van jezelf met een plank vind ik persoonlijk best ver gaan. Tegelijkertijd nodigt het me uit dit onderwerp onder de loep te nemen.

Ruimte
Veel mensen hebben dagelijks te maken met stramheid of stijfheid in bijvoorbeeld hun nek of schouders. Het is bekend dat dit gebieden zijn waar spanning zich vastzet bijvoorbeeld door veel te zitten achter een laptop of pc. Stijfheid heeft daarmee te maken met het ervaren van beperkte ruimte om te bewegen. Vaak plakken we er dan ook nog een label op…’We willen er vanaf, het doet pijn of het mag er niet zijn’. Zoals bij zoveel in ons dagelijks leven is het prioriteit geven, het aandacht schenken de eerste stap om ruimte te kunnen maken. Als je altijd zegt dat je druk bent, dan zul je deze druk ergens ook blijven ervaren, en laat je de deur naar meer ruimte op slot.

De deur openen
Ik hou ervan om door middel van taal, van beeldspraak woorden te geven aan dat wat het met yoga te maken heeft. Een eerste stap om überhaupt in contact te komen met de beperkte bewegingsruimte die je ervaart, is om de deur die je er figuurlijk voor dichthoudt een stukje te openen, zodat je met aandacht de ruimte kunt betreden. Om de ‘stijfheid van de houten plank’ om te buigen naar het ervaren van ruimte om te bewegen helpt het om voor jezelf de lat vooral laag te leggen en daarmee niet teveel van jezelf te eisen. Bij yoga gaat het om allesbehalve prestatiedrang.

Effect
Als voorbeeld neem ik de spanning in het schoudergebied ontstaan doordat je lang in dezelfde houding zit achter de laptop of de pc. Bij yoga komt overigens het hele lijf aan bod in een sessie, echter ik zoom in op de schouder. Wat ik vaak merk is dat mensen vinden dat ‘ze iets moeten kunnen’. Neem een beweging van het optrekken van de schouders… als de spieren vast zitten, is het niet de bedoeling dat je ze optrekt tot boven je oor, er is niemand die je zegt dat dat de bedoeling is behalve jijzelf. Door voor je begint de lat voor jezelf laag te leggen, schep je minder verwachtingen. Door te bewegen op bv. 60% van je kunnen, waarbij de kracht van de ondersteuning van de ademhaling niet te onderschatten is, beweeg je per slot van rekening ook. Hiermee verken je voorzichtig de bewegingsruimte. Ook al is deze ruimte misschien klein, hij is er wel. Hoe voelt dat? Mag dat gevoel er zijn? Misschien nog een keer en als dat niet gaat stop je en herhaal je het de dag erna. Je raakt steeds meer vertrouwd met de ruimte die er wel is en dit kun je langzaam uitbouwen door de beweging steeds wat groter te maken.

Statisch
Ook al ervaar je stijfheid door spanning die is opgebouwd in je lijf, betekent niet dat de stijfheid statisch is, dat het zo blijft, tenminste als je in beweging komt. Yoga gaat over verbinding, de bewustwording hoe jijzelf door bewuste aandacht van jezelf ruimte kunt creëren om te bewegen, ook al is de beweging heel minimaal. Je boort hiermee je eigen kracht aan, jouw kracht om stijfheid van een plank om te buigen in veerkracht door kleine bewegingen. Een mooier geschenk kun je jezelf niet geven.