Patroon

geplaatst in: Verhalen | 0

Het is zondagmiddag, 6 december 2020. Sinterklaas, een bekend patroon en beschermheilige maakt op zijn verjaardag aanstalten voor de terugweg naar Spanje. De tweede adventskaars brandt en in Twente galmen de klanken van de midwinterhoorn tot wijd in de omgeving. Stuk voor stuk zijn het prachtige gebruiken, gewoontes die jaar in jaar uit, maken dat het wat mij betreft diepgewortelde rituelen genoemd mogen worden.

Licht
Ik ben iemand die erg is gesteld op rituelen. Ik houd ervan. Zo heb ik de gewoonte als ik ergens ben om in de plaatselijke kerk of een klein Mariakapelletjes in mijn geboortestreek Twente, een kaarsje te branden. Het licht van de kaars verbind me met hen die niet meer onder ons zijn.

Verse koffie
Patronen, dat is het thema van deze blog. Het staat voor de manier waarop iets wordt gedaan. Wij mensen hebben er allemaal veel, vaak zonder dat we er bij stilstaan. Toen ik de opleiding tot yogadocent volgde was een huiswerkopdracht om je ‘ochtendritueel’ stap voor stap te beschrijven. Deel van mijn ochtendritueel is het om de dag starten met een mok verse koffie.
De huiswerkopdracht bracht me tot een interessant inzicht. Er zijn zoveel handelingen die ik op een dag verricht, zonder dat ik er bewust bij stilsta. Mij ontbreekt het dan aan volle aandacht voor datgene wat ik aan het doen ben.

Link
Dat brengt met bij de connectie van yoga en patronen. De verbinding tussen lijf en onze geest is een van de essenties in yoga. Yoga kan bij uitstek een ingang zijn om je bewust te worden van patronen die verband houden met het vasthouden van spanning in je lijf. Dit kan soms jaren achtereen het geval zijn. Zolang je je er niet van bewust bent, is die spanning er.

Een voorbeeld
Een plek waar vaak spanning vastgehouden wordt is de buik.  We houden letterlijk de adem in, juist in een inspanning. Hierdoor zet je spanning vast. Logischer is het om juist rustig door te ademen, terwijl je bijvoorbeeld in een yogahouding bent.
Doorademen maakt dat er ruimte ontstaat om spanning los te laten. Dat geeft letterlijk ruimte, namelijk ademruimte. Bovenstaand is zomaar een voorbeeld in “Jip en Janneke” taal van hoe je je bewust kunt worden van een spanningspatroon. Deze bewustwording kan de ingang zijn om daarmee een patroon te herkennen en daarmee te gaan doorbreken, meer los te laten en je een nieuw patroon eigen te maken. Dat gaat niet vanzelf, het vraagt aandacht en oefening.

Graag neem ik ook jou mee om je eigen onbewuste spanningspatronen te gaan ontdekken. In het nieuwe jaar starten er weer nieuwe lessen.

Meer lezen:
In een eerdere blog https://rustdooryoga.nl/verhalen/bewusteloosbeschreef ik een voorbeeld van mijn eigen bewusteloosheid. Door de bewustwording ontstond er een groot inzicht in mijn eigen spanningspatronen.