Mollen tellen

geplaatst in: Verhalen | 0

Op deze Valentijnsdag neem ik je even mee terug in de tijd naar afgelopen zondag…

Terwijl buiten storm Ciara aanwakkert luister ik op de radio naar een interview. Het gaat over mollen tellen. Vandaag is het nationale Mollenteldag. Mmmm, in mijn bovenkamer beginnen de tandwielen te ratelen. Onlangs konden we vanuit de luie stoel vogels tellen, maar mollen tellen??? Inhoudelijk werd er niet op de praktische kant ervan ingegaan, dus ga ik er zelf eens wat dieper over nadenken, hoe deze beestjes die onder de grond leven, geteld kunnen worden?

Terwijl de helft van de bevolking in de ban is van ‘Wie is de Mol?’ op TV, ben ik deze zondagochtend in de ban van ‘Waar is de mol?’.

Als ik door de week ’s ochtends met mijn zoon naar school fiets, komen we langs een grasveldje met ontelbaar veel molshopen. Het is een doodgewoon klein voetbalveldje in de wijk waar wij wonen. Mollen graven gangen onder de grond …. Maar hoeveel mollen ontfermen zich dagelijks over deze klus? 1, 10, 100? Ik heb geen idee.

In “Wie is de mol’ is het al niet anders. Daar zijn er menselijke mollen, weliswaar ver van ons kikkerlandje vandaan, bezig om mensen op het verkeerde been te zetten. Deze mensen gebruiken allerlei tactieken om de ander om de tuin te leiden. De echte mol daarentegen, leidt ons door tuinen, en laat af en toe een hoopje zand als herinnering na. Beide aanpakken vallen voor mij onder de categorie molstreken. Het een is niet beter dan het ander. Bij beide blijf je met grote ??? zitten in hoe ze toch te werk gaan. Het blijft een groot raadsel.

Over een aantal weken is de ontknoping van ‘Wie is de mol?” We worden uit het raden en gissen verlost en komen het te weten.  Op deze stormachtige dag vrees ik dat het antwoord nooit aan de oppervlakte komt en de meeste mollen, net als wij lekker binnen blijven.

Zin, onzin of zingeving?
Een jaar telt meestal 365 dagen, met om de 4 jaar een dagje meer. Bijna elke dag heeft tegenwoordig wel een thema; nieuwjaarsdag, blue Monday, Valentijnsdag, de nationale feestdagen, kerkelijke feestdagen, Rosenmontag, Black Friday, warmetruiendag, schrikkeldag en ga zo maar door. Elke dag met een labeltje dient een bepaald doel of nut. Is het niet voor de wetenschap, dan is het wel om aandacht te vragen voor een bepaald onderwerp. Er is inmiddels bijna geen dag meer, die gewoon het etiket ‘dag’ heeft.  De een hecht veel waarde aan Koningsdag, de ander aan Rosenmontag of een naamdag met een religieus karakter, waar zingeving centraal staat. En een dag als vandaag, Valentijnsdag, is voor velen er ook eentje van aandacht voor de liefde.

Voor mij is de meest zinvolle dag van het jaar mijn verjaardag. Dankbaar dat ik weer een jaartje ouder word. Ik zie het nut er echt van in. Binnenkort is het weer zover. Ik verheug me er op, evenals het nieuwe levensjaar met veel mooie ‘gewone’ bijzondere en zinvolle dagen.

Pluk de dag