Een kleurrijke dag

geplaatst in: Verhalen | 0

Het is een druilerige decemberochtend….Sinterklaas is vertrokken. Hier is de lucht donker, blaast de wind de laatste blaadjes van de bomen en het regent. De Sint is als altijd, goed in timen. Ook zijn timing om ons land te verlaten en de zon op te zoeken is perfect. Ik kan niet anders zeggen.

Ik heb zojuist de salade voor mijn lunch voorbereid en sta op het punt deze op te gaan eten. De kleurrijke salade inspireert me voor het schrijven van deze blog. Het resultaat van de voorbereidingen zie je trouwens op de foto in deze post. Het is een kleurrijke salade geworden, al zeg ik het zelf.  Ik heb niet de ambitie om foodblogger te worden hoor…maar moet bekennen dat ik stiekem steeds meer plezier beleef aan het bereiden van de maaltijden.

Kant en klaar pakjes om maaltijden te bereiden zijn in dit huishouden allang verleden tijd. Sinds enige tijd komt daar een nieuwe categorie bij.. namelijk voorgesneden salade. 400 gram groente op een dag schijnt goed voor ons te zijn. In plaats van brood kies ik tegenwoordig onder andere om die reden steeds vaker voor een heerlijke salade tijdens de lunch.  Geen voorgesneden salade van de Appie, geen salade op basis van een recept uit een boek, maar een zelfbedachte salade. Ik zorg dat ik standaard de voedzame basis ingrediënten in huis heb en varieer hier dagelijks mee.

Het dagelijks snijden van de groenten en het fruit voor die bewuste salade is, zo besefte ik me vanochtend, eigenlijk een uiterst kleurrijke en ook leuke aangelegenheid. De kleuren komen op zo’n donkere dag als vandaag misschien ook beter tot hun recht, dat speelt vast mee.  Maar dat niet alleen, het bereiden van de maaltijd is een van de dagelijkse activiteiten waar ik steeds meer waarde aan hecht, behalve dat het belangrijk is om een aantal fatsoenlijke maaltijd op tafel te toveren.

Zo heb ik via Marktplaats onlangs een prachtige tweedehands gietijzeren stoofpan gekocht en deze week, echt waar, voor het eerst in dit leven hachee gemaakt. Wauw! Het smaakte heerlijk!  Of ik deze conclusie nu trek doordat ik eigenlijk best heel trots ben op mijn eigen culinaire kwaliteiten of omdat het gewoonweg een goede kwaliteit rundvlees betrof maakt niet uit. De toekenning van deze Michelin – thuisster is echt op zijn plek.

Vanavond ga ik in de weer met spruitjes …. een van mijn favoriete wintergroenten. En je raadt het al…ook hier geen panklare exemplaren, maar minikooltjes die ik stuk voor stuk in mijn handen heb voordat ze het kokende water ingaan. Er ligt nog voldoende groente in de koelkast, die ook als ingrediënten een warm plekje vinden in de wok, voor een heerlijke voedzame warme maar vooral kleurrijke maaltijd.

Leve de groenten … ze geven zoveel kleur aan een donkere druilerige dag.