De zin van het leven

geplaatst in: Verhalen | 0

‘Blijdschap’,ons woordenboek gebruikt als betekenis van dit woord ‘gevoel van vreugde’ of ‘voldoening’. In deze periode heeft het coronavirus de wereld al enige tijd aardig in zijn grip. Een pandemie is niet iets dat tot blijdschap stemt. Er veranderde van de ene op de andere dag heel veel in ons dagelijks leven. We werden erg op onszelf teruggeworpen. Voor de een geeft het ruimte, de ander ervaart het als benauwend. Het virus is een vaststaand feit. Hoe je ermee omgaat niet.

Vraag
Ik ben af en toe best een twijfelaar, wik en weeg wat af. Als ik ergens over twijfelde, niet goed wist welke keuze te maken, stelde mijn vriend me de vraag: ‘Word je er blij van?’. Het hielp me om gemakkelijker bij mijn gevoel te komen, erop te vertrouwen en gemakkelijker tot een keuze te komen. Inmiddels is deze vraag voor mij een paar jaar essentieel in de belangrijke keuzes die ik maak.

Als het om de grotere keuzes des levens gaat, is het stellen van deze vraag eigenlijk essentieel. Het raakt het gevoelsniveau ten diepste, omdat er contact wordt gemaakt met ‘verlangen’, iets wat je diep van binnen heel graag wilt. De laatste jaren durf ik steeds meer te vertrouwen op dat gevoel en er ook naar te handelen. De cognitieve afwegingen tellen zeker mee, maar het gevoel krijgt de meeste aandacht, weegt zwaarder in de keuzes die ik maak.

Iedereen krijgt in het leven met tegenslagen te maken. Of het nu gaat om het breken van een been, terwijl je juist had besloten om die fietsvakantie die je altijd al had willen maken te gaan doen,  of het gaat om tegenslagen die grotere impact op het leven hebben.  Het zijn gebeurtenissen waar een mens niet blij van wordt.

Het leven van mijzelf nam voor mij een aantal jaren geleden tot twee keer toe een wending, die ik nooit had kunnen bedenken. Mijn vriend kreeg de diagnose kanker. Anderhalf jaar hebben we desondanks samen intens mogen genieten van het moois in het leven. Amper 3 jaar oud was onze zoon toen zijn vader stierf. Er was tegenslag die zijn weerga niet kende. Twee jaar later werd ik geraakt door borstkanker. Bam! Een mokerslag!

Dankbaar
Op de momenten waarop ik grotere en voor mij belangrijke keuzes te maken heb waarin voldoening een rol speelt neem ik mijn gevoel mee naar die ene zin. Hij helpt me mijn richting te bepalen, helpt me  bij de zin(geving) in mijn leven: ‘Word ik er blij van?’.  Ik ben dankbaar, dat er in de afgelopen jaren in mijn leven mede hierdoor heel veel momenten zijn waarop ik oprecht blij ben.

Veel waardevolle stappen heb ik inmiddels gezet en nieuwe paden ben ik ingeslagen door er bewust voor te kiezen, vanuit mijn gevoel.  Mijn dagelijks leven is mede hierdoor nog meer gevuld met de kleine geluksmomenten. Te delen wat me diep van binnen drijft, bepaalt voor mij mede ‘De zin van mijn leven’.