Bewusteloos

geplaatst in: Verhalen | 0

In je omgeving of in het nieuws heb je vast en zeker wel eens gehoord dat iemand door een val bewusteloos of buiten bewustzijn is geraakt. Dit onderwerp wil ik vandaag eens onder het vergrootglas leggen. Als voorbeeld neem ik een onderwerp uit mijn eigen ervaring met bewusteloosheid. Zoals je inmiddels wellicht weet, beoefen ik al heel wat jaartjes yoga. Voor mij staat yoga voor het bewust worden van het lichaam en de geest. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Tijdens mijn opleiding tot yogadocent kwam er op een dag ‘onbewuste spanning’ aan bod. Wat was nou het geval? Heel lang had ik niet door dat ik mijn kaken met grote regelmaat op elkaar hield. Ik ging er in het dagelijks leven ook op letten en merkte dat dit eigenlijk aan de orde van de dag was. Voor mij is dat de grootste openbaring in mijn yogaleven als het gaat om mijn eigen bewusteloosheid. Sindsdien, dus sinds ik me er bewust van ben en er daardoor aandacht aan schenk, heb ik deze onbewuste gewoonte tot de verleden tijd laten behoren. En dat ging echt niet van de ene op de andere dag. In het begin merkte ik bijvoorbeeld als ik ’s ochtends wakker werd, dat ik echt op mijn tanden beet. Nu is dat inmiddels al jaren niet meer het geval. Er is meer ontspanning ontstaan, doordat ik me bewust ben geworden van dit spanningsgebied, want alleen dan ontstaat er ruimte om te los te laten.

Wekelijks neem ik mensen in mijn yogalessen mee in bewustwording van hun lijf en de spanningsgebieden daarin. Want geloof me, iedereen heeft plekken in zijn lijf waar hij onbewust spanning vasthoudt. En hoe verrijkend is het, om bij jezelf te ontdekken dat er wat valt los te laten, te ontspannen.

‘Tanden op elkaar’, zomaar een voorbeeld van mijn eigen bewusteloosheid welke mij door bewustwording een groot inzicht over mijn eigen spanningsgebieden heeft gegeven.