Bewegingsvrijheid

geplaatst in: Verhalen | 0

Wij mensen dragen nogal eens overtuigingen met ons mee.  Ze worden vaak aangeraakt of opgerakeld door woorden, beelden of ervaringen in ons dagelijks leven. Vaak zijn we ze überhaupt niet bewust.  Overtuigingen kunnen ons daarmee in de grip houden, zonder dat we het door hebben.

Dit brengt me bij het onderwerp yoga, ook in relatie tot overtuigingen en bewegingsvrijheid. Ook ik als yogadocent heb een overtuiging. Ik geloof namelijk dat de kleinste beweging ook een vorm van bewegen is. Deze overtuiging is bij mij persoonlijk ontstaan door de deur ervoor bewust te openen, me open te stellen en bij mezelf op zoek te gaan naar die ruimte die ontstaat in de kleinste beweging. Neem de ademhaling. De ademruimte draagt in mijn leven bij aan heel veel bewegingsvrijheid als het gaat om het ervaren van ruimte, ruimte voor ontspanning en het ervaren van ‘dit moment’ waarin geen verleden met mooie herinneringen, met pijn of verdriet en geen toekomst met dromen of zorgen is.

Yoga is een woord dat steeds vaker voorbij komt in ons dagelijks leven, zowel in woord als beeld. De groep mensen die yoga beoefent groeit.

Bijna iedereen heeft  zijn of haar eigen associatie bij het woord ‘yoga’. De beoefenaars weten uit ervaring dat het ontspanning en vitaliteit brengt, omdat ze het zelf hebben ervaren. De mensen die alleen het woord kennen of bepaalde beelden gezien hebben bestempelen het als ‘zweverig’ of ‘je moet er lenig voor zijn’ , ‘voor mij is het niks’, wierook,  en wat al niet meer’’. En vast en zeker is er een groep die neutraal tegen yoga aankijkt.

Als nuchtere Twentse maak ik me sterk om yoga voor een grotere groep mensen toegankelijker te maken. Ik geloof in ‘Niet geschoten altijd mis’, dus besteed er woorden aan in het vertrouwen hiermee mensen te bereiken die stiekem wel nieuwsgierig zijn, maar misschien niet een eerste stap durven zetten. De groep mensen waar ik me in deze blog ook in het bijzonder toe richt zijn mensen die leven met een chronische aandoening, chronische pijn, chronische stress of minder valide zijn.

Aandacht
Juist de kleine bewegingen hebben me op een andere manier leren kijken naar mezelf. Ik ben namelijk niet alleen het ‘apparaat’ van botten en spieren die lenig zou moeten zijn om yoga te gaan beoefenen. Ik, maar ook jij, bent zoveel meer dan dat. Dit alles heeft te maken met bewustwording, me bewust worden van de kracht van mijn eigen aandacht.

Mijn eigen ervaringen hebben me ertoe gezet om me het afgelopen jaar te gaan specialiseren om mensen die dag in dag uit leven met een chronische aandoening te kunnen begeleiden. Ik geloof, zolang je er open voor staat, dat juist de kracht van kleine vaak langzame bewegingen mensen leert voelen en hen bewuster maakt van hun eigen grens en vooral van wat wel mogelijk is. Hierdoor ontstaan namelijk juist de ruimte, het gevoel van mogelijkheden, van meer vrijheid, meer bewegingsvrijheid binnen jouw eigen mogelijkheden.

Hoogspanning, hoezo?
Naast bewegen speelt ook ontspanning een belangrijke rol in de beleving van yoga. Veel mensen ervaren stress en zoeken ontspanning in yoga. Spanning is nodig in beoefening van yoga teneinde überhaupt ontspanning te gaan ervaren, daar ontkom je niet aan. En weet je, het mooie is dat dat helemaal geen hoogspanning hoeft te zijn.

Hoogspanning is niet nodig, als je vooral de lat voor jezelf niet te hoog legt. De hoogte bepaal je namelijk zelf, zonder dat je misschien doorhebt. Per slot van rekening ben je in een yogales ook voor jezelf, omdat jij zorg wilt besteden aan je welzijn en even met helemaal niemand rekening hoeft te houden. Inspanning vraagt niet per se 100% van jouw kunnen. Waarom zou je alle energie inzetten als ook 60% of 70% voldoende is? Je hebt minder energie nodig voor de inspanning …. Hoe fijn is dat als je energielevel elke dag weer al niet al te hoog is.

2021
2021 doop ik voor mezelf alvast om tot het jaar van mogelijkheden. Zoals gisteren gepost, ga ik een eigen yogaruimte betrekken van waaruit mensen die er open voor staan, bij zichzelf mogen gaan ontdekken wat er (nog) wel kan.

Elke stap is er een … en alle kleine stapjes maken dat je in beweging blijft …..Wat een vrijheid!!