Als ik in de spiegel kijk…

geplaatst in: Verhalen | 0

Weet je wat ik zie als ik in de spiegel kijk? Tsja, daar valt best wat aan op te merken als het gaat om ‘voldoen aan het schoonheidsideaal’ zoals online en in de bladen nogal eens wordt weerspiegeld. Ik ga er niet aan voldoen, kan er niet aan voldoen en sterker nog ik wil het helemaal niet.

Schoonheid met alle zogenaamde ideaalbeelden van hoe je lijf eruit zou ‘moeten’ zien neemt in de huidige maatschappij een belangrijke plaats in.  Ik kwam een poos geleden wat tegen dat mijn aandacht trok….

Online is bijvoorbeeld het aanbod van yogalessen groot. We hebben steeds minder tijd, dus training wanneer het jou uitkomt en dat thuis op je matje met je I-pad voor je neus kan een uitkomst bieden.  Blijkbaar een uitkomst voor velen. Het assortiment is breed; ‘spoedcursus verlichting’, ‘blijf jong met yoga’ en ‘slank met yoga’ waren titels die mij heel, maar dan ook heel erg nieuwsgierig maakten. De titels suggereren namelijk van alles.

Voor mij betekent beoefening van yoga vooral de bewuste keuze maken om  tijd en ruimte te nemen voor je eigen lijf en geest,  ervaren van binnenuit en er vooral geen oordeel over te hebben. En dat allemaal ook nog eens zonder haastige spoed. Met andere woorden …. Je hoeft bij yoga niets aan je uiterlijk te veranderen en leg jezelf al helemaal geen deadline op.  Waarom zou je in 9 weken slank moeten zijn ‘met yoga’? Ik begrijp dat niet.  

Mij gaan de haren dan ook overeind staan als ik lees ‘Blijf jong met yoga’ en ‘Slank met yoga’. We hebben niet voor niets de jaartelling op basis waarvan we, als alles meezit elk jaar een jaartje ouder worden op onze verjaardag. We verjaren nou eenmaal en blijven niet eeuwig jong.  Zo eenvoudig is het. Ik durf met oprechtheid te zeggen dat ik heel erg blij en dankbaar ben dat ik  weer een jaartje ouder ben geworden begin dit jaar.

Mijn eigen ervaring  na jaren yogabeoefening  deel ik graag met je en misschien zie je hem al aankomen …..ook ik word ik echt gewoon een jaar ouder en blijf nog steeds niet jong.  Ik heb dan ook helemaal geen gezichtsyoga nodig om jong te blijven, ik wil gewoon ouder worden en daarmee uit! Ik loop graag rond door me een jaartje ouder te voelen, meer grijze haren te hebben, kraaienpootjes rond mijn ogen en meer vet op mijn buik en heupen te krijgen.

Maar, dat is nog niet alles,  de cursus getiteld ‘Blijf jong met yoga’ is ontwikkeld om je jong, vitaal en soepel te houden, zo luidt de tekst. De aanhef van de cursusinhoud luidt daarentegen ‘Stralend ouder worden’. Ik word van dit soort tegenstrijdige titels heel erg kriebelig en raak helemaal de draad kwijt.  Wat is nou het doel, voor zover je bij de beoefening van yoga in mijn ogen van een doel spreekt?  Jong blijven of stralend ouder worden?

Kortom, erg verwarrend voor mij dit soort teksten. Als je me vraagt hetgeen ik gelezen heb, samen te vatten dan kan ik het gewoon niet, omdat er geen logica inzit. 

Mijn haren raken naast dat ze er van overeind komen te staan, ook helemaal in de war ik lees dat je online een spoedcursus van 5 weken kunt volgen waarin je ‘leert te leven zonder zorgen en angsten’. Puur en alleen op basis van deze zin word ik  juist niet enthousiast om deze online spoedcursus te gaan volgen.  Dan maar door het leven met zorgen en angsten.

Ik heb deze blog getiteld …Als ik in de spiegel kijk ….

Waarschijnlijk kijken we allemaal dagelijks in de spiegel. We hebben allemaal een ander uiterlijk. We zijn er kortom in alle vormen en maten.

Weg met die spiegel en kijk verder dan de buitenkant. Schoonheid zit in veel meer dan aan de buitenkant van je lijf. Schoonheid is er in vele hoedanigheden. We willen er leuk en verzorgd uitzien. Helemaal prima, maar het hoeft niet volgens ‘de plaatjes’. Is onze binnenkant ook niet essentieel voor schoonheid? Of wat dacht je van het leven zelf?

Elke dag word ik weer geraakt door de schoonheid die het leven me te bieden heeft. Deze schoonheid zit niet in voldoen aan de ideaalplaatjes van zogenaamde mooie, slanke of goed uitziende mensen die aan yoga doen, of idealen die om ons heen geschetst worden. Het hoeft niet perfect, want zo is het leven niet, weet ik.

Voor mij zit schoonheid in het koesteren van de dierbare mensen om me heen, met en van hen genieten en weten dat ze er voor me zijn als ik ze nodig heb. Ook de natuur draagt er voor mij aan bij ….. deze heeft zoveel te bieden om je binnenste te voeden.  Maar ook zit de schoonheid ‘in’ mezelf.  Als we deze innerlijke schoonheid bij onszelf aandacht geven, weten aan te raken en weten te waarderen  hebben we geen spiegel meer nodig, want die laat alleen de buitenkant zien.