‘Ik ben helemaal niet lenig’ of ‘Yoga dat is niks voor mij’.

Met enige regelmaat hoor ik dit mensen zeggen. Op bovenstaande foto is een afbeelding van een yogamat geplaatst en geen plaatje van iemand die op zijn hoofd staat of strak uitgelijnd in een andere yogahouding. Het ziet er mooi uit, maar is voor voor de meeste mensen niet weggelegd. Een beeld schept blijkbaar verwachtingen.

Vaak heerst er bij yoga het beeld dat je lenig moet zijn, afgetraind bent en ‘iets zou moeten kunnen’, alsof er gepresteerd moet worden. Ik kan mensen die dit beeld hebben geruststellen…het gaat er in de lessen en workshops die ik mag verzorgen niet om, om te voldoen aan een ‘plaatje’ waarbij alles lijkt te kloppen.

Waar het wel om gaat is in aandacht te zijn bij (de opbouw van) een houding, te ervaren wat je lijf aangeeft als je in een houding bent, zoals bijvoorbeeld spanning te voelen of opmerken dat je je adem inhoudt. Dit geeft inzichten .. en maakt je daarmee bewust. Hierdoor ontstaat er ruimte om bijvoorbeeld los te kunnen laten, meer te kunnen ontspannen.

Juist voor mensen die leven met een chronische aandoening, een burn-out hebben, geraakt zijn door kanker, leven met pijn of fysiek beperkter zijn is het belangrijk om in contact te komen met het lijf waardoor je je misschien in de steek gelaten voelt.

Tijdens de yogalessen die ik geef begeleid ik je in het (her)vinden van het contact met je lijf door te bewegen in aandacht, concentratieoefeningen en ontspanningsoefeningen.