Er heerst vaak een vooroordeel over de beoefening van yoga
‘Ik ben helemaal niet lenig’ of ‘Yoga dat is niks voor mij’.
Met enige regelmaat hoor ik dit mensen zeggen. Bij dit bericht heb ik een afbeelding van een yogamat geplaatst en geen plaatje van iemand die op zijn hoofd staat of strak uitgelijnd in een andere yogahouding.
Het ziet er mooi uit, maar is voor voor de meeste mensen niet weggelegd. Een beeld schept blijkbaar verwachtingen.
Vaak heerst er bij yoga het beeld dat je ‘iets zou moeten kunnen’, alsof er gepresteerd moet worden.
Ik kan mensen die dit beeld hebben geruststellen…het gaat er in de lessen die ik mag verzorgen niet om, om te voldoen aan een ‘plaatje’ waarbij alles klopt.
Waar het meer om gaat is in aandacht te zijn bij (de opbouw van) een houding, te ervaren wat je lijf aangeeft als je in een houding bent, zoals bijvoorbeeld spanning te voelen of opmerken dat je je adem inhoudt. Dit geeft inzichten .. en maakt je daarmee bewust.Geen lat die hoog ligt, geen verwachtingen …. alleen maar aanwezig zijn bij dat waar je mee bezig bent. Hoe fijn is dat?